måndag 7 februari 2011

Another day in paradise

Då var snart ännu en dag tillända. Ljuset är tänt längre och längre, allt börjar kännas ljusare. Man har den bestämda känslan av att"Nudjävlar är den här vintern över!"  ändå är det bara början av februari. Jag minns vintrar då vintern ännu inte startat vid denna tiden.
I fjol låg ju snön tjock men inte tillräckligt tjock. Så det verkar väl hoppfullt i år. Men men.

El nino kanske skojsar till det igen för oss?
Helgen har fortlöpt utan några ytterligare hjärtstillestånd, allvarliga personskador eller Akutenbesök. Fast det var bra nära när 10månadersbebisen bestämde sig för att mammas famn minsann var jättetråkig att sitta i och utan förvarning eller vidare eftertanke (jaja det har inte 10månaders bebisar) beslutade sig för  att den där högen med gipsskivor en meter längre bort och en meter längre ner, ja den gipskivehögen med sågarna och knivarna på, verkade som en kalaskul plats att vara på, kastar sig handlöst ditåt med mamma fantastiskt vackert (eller ja snabbt iaf) handlöst dykande efter likt en tigrinna. räddar upp situationen på ett fantastiskt sett alla fem inblandade lyckades i allafall på ett rejält oväntat adrenalinpåslag.
Det gick väldigt bra på det stora hela.

Det får mig attt osökt komma och tänka på icke Age ett när mammuten sätter människobebisen ute på en gren ovanför ett stup och häcklar den för att den är så dum och inte fattar att den är i livsfara. Någon har sagt att konsekvenstänkandet inte är fullt utvecklat förrän i 20 års åldern. Hur sjalingen har vi överlevt som art?

Jag lyssnade på P1 i helgen ett reportage om hur man tar fram pangasius, ni vet den där äckliga billiga fisken som man köper i frysdisken. Den odlas tydligen i Asien. Matas med fiskmjöl. Fiskodlarna köper upp den billiga skräpfisken från fiskarna till ett högre pris en vad de fattiga i regionen kan köpa fisken för. Varför är det relevant? Jo det var de fattigas huvudsakliga proteinkälla, ja den billiga skitfisken allså. Det ökade riktade fisketrycket mot denna sardinliknande sak har hör och häpna nu lett till att den blir svårare och svårare att få tag på den och fiskarna behöver åka längre och längre för att få tag på fisken… Känns detta igen som någonting vi har gjort nyligen här hemma? Nu ser vi till att samma sak händer igen fast långt borta och då spelar det ju ingen roll… Så länge vi kan äta billig äcklig fisk här hemma.
Forskare hade också konstaterat att det visst var svårare att hitta "fin"fisk i området också… lustigt nog verkar det som att den "fina"fisken faktiskt åt av den lilla fisken… Det lärde jag mig redan på dagis… Så nu började den "fina"fisken försvinna också. Att de sedan vräkte ner antibiotika i odlingarna var ju kanske inte heller så bra… men odlarna var glada nu för att läkemedelsbolagen hade gett dem ett nytt starkare antibiotika som tog hand om de resistenta bakterierna. *SUCK*

Kanske börjar bli dags att vakna? Det är ju vi konsumenter som styr.
Jag försöker att bara äta fisk jag själv fångar. Det finns ju nackdelar med det också men jag inbillar mig att det är mindre än att flyga in odlad fisk från asien.

Med dessa uppmuntrande orden bjuder jag er goderafton.

1 kommentar:

  1. Glädjande att både stora och små kan bidra till att inspirera :)

    SvaraRadera