fredag 25 februari 2011

Lyssnande

En sak som jag tycker är lite intresannt är hur konflikter uppstår.

De flesta konflikter uppstår på grund av missförstånd och eller hörfel eller att ena parten befinner sig i en sinnesstämmning som gör att det som sägs misstolkas efterssom det förväntas sägas något annat än det som egentligen sades.


Bettendeforskare kan komma till vår familj för att studera detta. Vi har alla svartbälte i att missförstå och eller tro att den andre parten kommer säga något elakt.
Detta får lite roliga konsekvenser när jag och min pappa pratar med varandra, vi är båda väldigt raka och ärliga mot varrandra men ibland finner vi oss tassandes kring varandra garderandes oss själva, för att inte den andra skall kunna missförstå innebörden i det som skall komma att sägas, sägs just nu och just har sagts.  När man upptäcker att det är detta som händer så skall man försöka upplysa den andra parten om att detta verkligen är ok och att den inte behöver linda in det. Men Då kan detta missförstås och sedan är en himla cirkus igång.

Andra jag har observerat på nära håll för konversationer som två kamphundar. Cirklandes kring varrandra väntades på att den andra skall göra ett misstag eller en rörelse så att man skall vara säker på att inte anfallas oförberedd. Och sedan är ett fullt verbalt slagsmål igång.

Inte helt ovanligt är när Man försöker stödja någon annansom man tror har ett visst problem med något som missförstår det man säger och sedan är den cirkusen igång också.
Vägen till förbannelse är beklädd med goda intentioner.

Jag inser att detta går stick i stäv med vad jag skrivit tidigare men Om alla hade kunnat vara ärliga hela tiden så hade en hel del saker varit mycket lättare.
Men efterssom det aldrig kommer att fungera såkan man bara ändra hos sig själv och faktiskt lyssna vad den andra säger inte skaffa sig en bild av vad man TROR de kommer säga och sedan agera utifrån det som faktiskt sägs.
Ge varrandra benefits of a doubt och framför allt lysnna på vad den andra säger så kommer planeten bli lättare att leva på.

1 kommentar:

  1. nu har jag funderat... jag tror att det här med ärlighet och rakhet kan fungera, men kravet är att båda är införstådda i det och att man inte väljer att tolka det som sägs på ett dåligt sätt utan tvärtom ett bra sätt. Alltså lyssnaren måste välja att inte ta illa upp av det som talaren säger bara för att det är något negativt som sägs. Och eftersom du som talare aldrig kan veta om lyssnaren till fullo är med på noterna så är det dömt att misslyckas... såvida att man som talare inte väljer att skita i att lyssnaren kan ta illa om om denne så väljer ;)

    over and out :)

    SvaraRadera