tisdag 15 mars 2011

Välkommen till resten av ditt liv

Då så allt är tillbaka till det gamla vanliga.
Det var ett tag sedan men redan första dagen känns det som att det aldrig varit någon paus. Förutom att jag inte längre hittar mina hanskar så fingrarna kommer snart bli väldigt varma. Dessutom släpar jag på ett helt mcställ med hanskar hjälm och boots. Kan säga att det inte är tänkta att ligg i en väska. Men men vad gör man inte för att få betala pengar till staten? Jag skall på min första MCkörlektion i dag. woot woot.
Kommer nog springa på patrull när jag anländer till jobbet också eftersom jag tappat mitt passerkort..i mexico?Men men jag hoppas på attt få ett nytt idag om jag kommer in…

Annars tänkte jag att dagen skulle handla om värmepumpar. Eller mer specifikt min  värmepump.
För fyra år och 11 månadersedan köpte vi en mitshubishi värme pump av en av våra lokala elhandlare, detta skulle då vara den bästa värmepumpen på marknaden… dyrast i allfall. Den installerades sista april. I maj - september är inte behovet av värmepump enormt så vi tänkte inte så mycket på den utan den hängde och hängde där på väggen. Vintern kom och den hängde kvar. det var ju ganska milda vintrar och det fungerade bra. Mamma hävdade dock att den inte riktigt verkade värma som den skulle. Luften den sprutade ut var väl några grader varmare än resten av luften i huset. Men vi menade på att den gör så för att spara el. Den är ju ny och testad. Vi hörde av oss till tillverkaren och de hävdade att det är normalt att de inte ger så mycket effekt. Detta fortgick tills min bror och svärmor köpte egna pumpar av samma märke. De ger ju 15-25 grader varmare luft en rummets?
ringer till inköpsstället och de pekar på installatören, installatören pekar på mitshubishis generalåterförsäljare i sverige Canvac. Som säger näää vad? ring nån tekniker nånstans, så kanske vi tar fakturan sedan. Tack så mycket då rå.
tillbaka till monteringsfirman.
"nja allså det låter som att kylmediat inte är där. Vi kan komma om två månader."
Jo tack! Vi har 12 grader inomhus och kan inte ens rosta bröd eftersom det är för kallt inomhus så effekten i brödrosten räcker inte till! Vi kan lika gärna stänga av kylen men då hade innetempraturen sjunkt ännu mera.
ringer till en anan firma som innehåller värmepump på hitta tills vi hittar en som kan komma inom en vecka.
Swampnet top tip: De som har minst att göra är nog inte de som är bäst!
I allfall kom han och hällde i mer köldmedia och gick.
Jag frågade om han inte trodde att det skulle leda till att det nya mediat hellre skulle gå å hänga med sina fria kompisar än att stanna i min värmepump, men han menade nejdå ingen risk…
Å nu sprutade det ju värme som fan, så då så.
3 veckor senare var pumpen lika ineffektiv igen.
Har ni sett introit till angry birds? Där där de stjäl deras ägg? Ungefär så kände jag mig nu.
Men det är dagen innan semester…
Två veckors  lugn och ro i värmen i mexico. Sweet.
Tillbaka till ett kallt hus. Ringer de som installerade den och förklarade lugnt ochstilla att.
Denna pumpen ni installerade för snart fem år sedan har aldrig fungerat och jag vill att ni kommer och kontrollerar om det är ni som installerat den felaktigt eller om det är fel på enheten. För att den fungerade antagligen bara i tre veckor, men jag har inte begripit detta.
I går var teknikern här. de skruvade isär hela paketet och körde i kring med en pipande elektrisk näsa utan resultat, resultat? De tog med sig utedelen för vidare felsökning.
Så att  vi får väl se om de hittar något fel på den. om de inte hittar det får jag köpa en ny pump. Dessutom kvarstår att ta reda på vem som skall betala detta kalaset. Jag har min ståndpunkt klar, inte jag är den. Kan vara så att det möter protester från en del andra. Jag tänker inte ens räkna ut vad det kostat att ha 2 KW igång dygnet runt i 5 år för att generera luft flöde inne och ute! de pengarna kan jag nog definitivt se i himlen efter.

Men å vad jag ser fram emot en utveckling här. Just nu har vi ingen värme annat än el elementen.
Tanken var ju att vi i allafall kunde elda för att hålla värmen. Men då sticker muraren ner huvudet från taket och säger att vi är färdiga med skorstenen men ni får absolut inte elda på två veckor! Woot. Vi kommer få julklapp från vattenfall.

2 kommentarer:

  1. det ska verkligen bli intressant och höra vad du får respons. Håller tummarna.

    Kan tänka mig att körlektionen var grym idag. Det var iaf bikerväder som hette duga :D

    Nästa gång kan du väl ta på dig MC-stället och ta jobbkläderna i väskan :P Jag skulle vilja se busschaffisens ansikte när du går på bussen :O

    SvaraRadera