tisdag 24 maj 2011

I rymden hör ingen dig skrika... eller, fryser man i rymden?

Storm

Fasen vad det blåser! Hade ju vart naja om det inte blåste och regnade småspik i morgon... men men det blir som det blir. Nervös fortfarande? Jajjamen. Helt onödigt egentligen det blir ju som det blir. Fast det e ju inte så att ens känslor lyssnar på förnuftet. Det är ju som två helt olika individer. Undrar om det är detta som i serievärlden  tecknas med en ängel och en djävul på axlarna. Inte helt omöjligt faktiskt.
Men nu lämnar vi det och grottar ner oss i något mindre gripbart som komner sluta i en konstig känsla. Iallafall får jag en underlig känsla när något som skall finnas inte finns. men det kommer att lösa sig häng med en stund.
Jag kommer inte längre ihåg hur denna tanken nästlade sig in i skallen på mig men det var för ett tag sedan.
Huvudtanken* Vad har vakuum för temperatur?
Tankeatomer Har vakuum temperatur? Vad är temperatur? Vad är vakuum?

Vad är temperatur? Temperatur är när atomer skakar, desto mer de skakar desto mindre fryser de. Om de inte rör sig alls hamnar man på absoluta nollpunkten 0K som jag förstått det är det egentligen bara en teoretisk temperatur.
Vad är vakuum? Vakuum är när det inte finns några atomer alls. ett teoretiskt tillstånd.
Så om inga atomer rör sig så frestas man ju att tänka att vakuum som inte har några atomer som rör sig håller absoluta nollpunkten eftersom ingenting rör sig där inne. MEN om man då tar en stållåda som innehåller vakuum så borde den ju då vara djävligt kall? Och eftersom ingenting finns där i så är det ju inget heller som kan ta åt sig värme.... Allså skulle man kunna göra en frys som inte drar någon energi. Det finns inte allså fungerar inte det på det viset...
Har vacum temperatur? Nej det har ingen  temperatur. Efterssom ingenting finns där... Men frågan jag ännu inte har lyckats fåsvar på / kluta ut.  Om man lyckas  pillar in en termometer i vakuumet vad visar den då?
Den borde visa samma temperatur som den hade innan den åkte in i vakuumet.  men det avger ju antagligen en liten del strålningsenergi som då skall minska temperaturen hos termometern... strålningsvärme kan ju uppenbarligen färdas genom vakuum... solen rymden jorden anser jag bevisa detta. Men om termometern skata tappar temperatur genom att den avger strålningsvärme så borde ju termometern sakta bli kallare och så småningom stanna på just 0K?
Ja den stannar ju antagligen innan eftersom de flesta termometrar inte kan mäta till 0K men varför skulle inte detta vara en teoretisk termometer när vi skall mäta teoretiska temperaturer i teoretiska medium? Hemska realitet ta och kiv ur mitt tempel NU!
Meeeen om det nu skulle vara så så skulle en vakuumlåda kunna driva en kyl. och det gör de ju inte...
Kan det vara så att vakuum försvinner genom att det fylls på med metall atomers avdunstar från behållarens väggar så att det där med blir metallgas?? istället för vakuum?
Eller når ett objekt, termometern, ett läge där den inte ger ifrån sig strålningsvärme så att den stannar i sin avsvalning...
Eller detta är nog pudelnskärna. Kommer termometern bara mäta temperaturen på behållaren som  innesluter vakuumet? allså den strålningsvärme som kommer från väggarna, och det finns inget som tar upp det inne i lådan förutom termometern som på sikt kommer få samma temp och därför också visa den temperatur som lådan håller.
Lådan kommer allså hålla samma temp som omgivningen, termometern visar samma temp och vakuum har inte någon temperatur...

Så ja. då vet man. Kom ihåg var du läste det först... Klart att någon anan funderat sig fram till det innan men.... iallafal.

Jag lovade att blogga om något mer idag men det kommer jag inte ihåg vad de var kanske får jag läsa gårdagens för att se om jag kanske känner för att blogga om det i morgon... Röda trådar? HA! jag skrattar röda trådar i ansiktet, om de nu haft något ansikte...Jag har aldrig sett en tråd med ansikte, fast jag har sett ansikten gjorda av trådar? ehh nu påtar jag ut. och skall dessutom snart kliva av..
så TJIPP!!

*tanken som det hela började med innan den bryts ner i tankeatomer**
**Se tidigare avsnitt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar