tisdag 31 januari 2012

Blogga blogga bloggaÄsch nu har livet lagt massa krokben i vägen för bloggen igen.

Jag har massa saker som jag borde ta upp.

Tidsinvestering. Vårt tak, eller hur dum snål får man vara? Och problem ingen förstår.

Två ganska lättsamma ämnen och ett som nog kan komma att uppfattas som tugnt.

Vi tar dem i den skrivna ordningen så får vi se hur länge bussen kör…

Tidsinvesteringar.

Jo Häng med i tankebananen en stund nu. Egentligen är rubriken sorg men efter lite tänkande har jag kommit fram till att rätt rubrik är tidsinvestering.
Om din vandrande pinne dör så blir du lite ledsen.
Om din undulat dör blir du mer ledsen.
Dör din Hund blir du jätteledsen
Dör din mamma Blir du fenomenalt ledsen
och dör ditt barn blir du förkrossad.

Likaså blir ditt fiskespö för 19:90 stulet blir man mindre ledsen än om ditt spö för 1990 blir stulet.
Kanske blir inlägget mindre provocerande om jag håller exemplet kring döda ting. Färre skulle dessutom låsa in sig i sin lilla jordhåla med de vassa käpparna stickandes ut och vägra lyssna vidare om jag höll mig till döda ting. Eller tja saker som inte varit levande tidigare i alla fall.
Har du last bloggen innan så känner du dig nog ganska trygg i att jag kommer välja det mest provocerande fallet. Kanske förvånar jag dig då genom att välja det andra? Eller så förväntar jag mig att du tror att jag gör det andra och väljer det första?
Klart jag tar det mest provocerande Annars kanske fler stackare börjar tänka som mig och det vill vi ju inte ha.

Och japp du antog rätt och riktigt jag kommer nu att jämföra en död vandrande pinne med ett dött barn.
Egentligen är det samma sak. VÄNTA ta bort pinnarna en liten stund jag skall förklara. I båda fallen har ett liv släckts. Men i det ena fallet blir man otroligt mycket mer upprörd. Faktum är att ägande och närhet till en också vägs in i ekvationen. Många blir nog mer upprörda över den döda vandrande pinnen än det döda barnet om det var din vandrande pinne och ett helt okänt barn. Även om de flesta lärt sig att de skall skämmas över att känna så.

Så varför? En tanke bana kan vara denna.
Låt mig införa begreppet TidsEnheter TE

I en vandrandepinne eller ett barn du aldrig hört talas om är investeringen 0TE
Hör du talas om det döda barnet Eller den döda pinnen Ökas det till 1TE

Ändå kommer du (förhoppningsvis) känna större sorg över barnet och det beror naturligtvis på Empati, som jag förstått det, din förmåga i att sätta dig in i de som saknar barnet och den vandrande pinnen. Man kan lätt föreställa sig att EmpatiPoängen EPn är högre för barnet eftersom nånstans sitter en mamma eller syskon med skyhöga TE investerade i barnet.

Men det är ju inte riktigt klart där heller. Om ens 190åriga mamma dör blir nog saknaden mindre en om ens barn dör. Alltså behöver man även väga in FörVäntan. Man har ju investerat massor med Tid i sin mamma men inte så många i sitt barn. Men man FörVäntar sig att barnet skall leva längre än en själv och alltså blir sorgen större efter barnet än efter mamman.
FV kan ju styras av att man har fått ett dödsbesked i ett tidigare stadium också. Men det enda det innebär är att sorgen blir mindre fast oftare?
FV värdet kan ju vara både positivt och negativt.

Sorg kan alltså se som en summa av TE+EP-FV

Och Där med är vi framme vid anledningen till att Du sörjer ditt döda barn mer än en vandrande pinne du inte hört talas om. Sorg är ju egentligen en egoistiskt tanke då det är du som saknar något. Den/det som är borta är ju, just det borta och kommer inte komma tillbaka. Så kanske är det bara en inlärd egenskap? Hm betydelsen av detta kan leda till ett Nobelpris, knappast till mig dock, men kom ihåg var du läste det först.

Då till Mitt tak, förlåt VÅRT tak. Det har länge sett ut som ett S och ett U beroende på från vilket håll man tittat på det. Det skall se ut som ett - från alla håll är tanken.
Vi har varit lite bekymrade över VARFÖR det ser ut som hela havet stormar och har haft större eller mindre tankar om anledningen.

Här om dagen kom det byggjobbare och plockade ner det första lagret och då uppdagades det att anledningen var lika enkel som idiotisk. Den som byggde skiten har sparat in på antalet spikar som undertaket sitter med??? Bräderna är spikade i bjälkarna med hela 2 spikar var. ovanpå ligger MASSOR med sågspån. som under åren tryckt ut spikarna ur bjälkarna. *SUCK*
Men nu när det ändå är nere byter vi till ett modernare isoleringsmaterial än just sågspån… Kanske kan jag fylla på med lite i mitt huvud?


Kvar i dagens berättelse är alltså problem som ingen förstår…
Ja jag tror att de flesta undrar vad jag har för problem, redan under första stycket, och att ingen förstår är jag säker på.
Men i alla fall nu tänkte jag på något annat.
Jag Spelar ett litet spel som heter World of warcraft.
En stor del av poängen är att man går i hop med andra förlorare för att döda större pixelsamlingar än vad man hade kunnat klara annars. Tjusningen i detta är det många som inte förstår. Det har jag förstått.
För att underlätta kan man skapa en liten familj (guild) så man har nära kontakt med andra spelare som man tycker om att spela med. Dessa brukar organiseras lite som en arme eller ett företag med en ledare och flera underofficerare. De sistnämnda lägger ner massor med energi i att hålla alla så glada som möjligt. Vår Guildledare har slutat att spela och i samband med det även de andra officerarna i vårt guild varpå facklan passasdes ner till mig och Alla andra slutade att spela samtidigt och kvar sitter vi 4 regelbundna spelare och kanske 5 till som bara spelar ibland. Det enda som finns att göra är att rekrytera men alla andra sitter i samma sits och någon måste lägga ner sitt guild för att det hela skall komma i gång igen. Men mängden TE som är i spel är enorm så det är inte bara att lägga ner och byta. Och det värsta är att väldigt få förstår att detta är ett problem. Det är ju bara ett spel. Men vi snackar om att eventuellt skiljas från personer som man pratat med var och varannan kväll i flera timmar under 3 års tid. I vissa fall ännu längre. Det lägger man inte bara ner. Eller? Den enda ljusningen är att EPn är otroligt låg och att FV värdet är nära noll. Det enda som talar emot är då TE som ligger i vågskålen. Kanske skall jag införa IAFMP (Ingen Annan Förstår Mig Poäng) också? Eller lägga ner hela tankesättet ?

Äh vi låter det räcka här. Tack å ajö.

Till De vandrande pinnarnas riksorganisation som nu sitter och tycker jag är hemsk som anser att en vandrande pinne är varelsen i världen som får representera den lägsta TE investeringen har jag bara en sak att säga. Apport! så ser du själv hur överflödig den är som husdjur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar